Het huis

Het huis

Aan de Dorpsstraat in Oud Gastel staat het huis van de familie Mastboom-Brosens. Gebouwd in 1874 in opdracht van Petrus Mastboom. Henri woonde van geboorte tot overlijden in het huis dat zijn grootvader naliet.

Eigenlijk te krap

Het beschikbare stuk grond aan de straat was breed genoeg om een imposante gevel op te trekken. De diepte werd echter beperkt door een achtergelegen schuur. Daardoor mist het Mastboomhuis binnen de grandeur die men op grond van de voorgevel zou verwachten. De architect toonde zich inventief in zijn oplossingen. Hij trok de gang een meter verder dan de achtergevel en gaf elke kamer dubbele deuren. Zo wekt de entree de illusie van een groots herenhuis.

Geen ruimte voor een behoorlijk trappenhuis.

De opzet van het huis past bij de standensamenleving van voor de Eerste Wereldoorlog, met een strikte scheiding tussen de domeinen van de bewoners en de ruimte voor personeel.

Mix-and-match meubilair

De inrichting is voor het overgrote deel door het echtpaar Anton Mastboom en Maria Brosens binnengebracht. Zij kozen de wanddecoratie en lieten de schouwen op de eerste verdieping aanbrengen. Vooral van de kant van Maria kwamen nogal wat meubels vanuit België in het huis terecht. Soms door aankoop, maar vaker door overname vanuit de familie. Henri, de laatste bewoner, heeft aan het huis geen wezenlijke veranderingen aangebracht en ook nauwelijks meubilair aan het interieur toegevoegd.

Alle facetten van het huis

In het boek Tegen de tijd leest u over de vele fascinerende facetten van het Mastboomhuis. Het is verkrijgbaar aan de balie van het Mastboomhuis.

3aa91dde-d41c-4e80-afbb-5f188bc32662

Gerelateerde artikelen

De schuur

Aanvankelijk gebouwd als kleine schuur naast een enorme oudere schuur in de 19e eeuw. Veelvuldig uitgebreid en opgelapt.

Het hoofdhuis

Het hoofdhuis is een laat negentiende-eeuws huis met een opmerkelijke opzet: het interieur maakt niet waar wat de statige voorgevel beloofd.

Niets zomaar weg

In dit huis werd zelden iets weggegooid en alles tot op de draad versleten.

Maak mee hoe het verhaal achter het Mastboomhuis zich ontvouwt.

INSTAGRAM

FACEBOOK