De conservering

De conservering

In 2002 beginnen de voorbereidingen voor de conservering van het Mastboomhuis met een studiereis naar Engeland. De Britse National Trust geeft ons veel waardevolle adviezen. Wat zij zo mooi suspended decay noemen, zal ook bij het Mastboomhuis geïmplementeerd worden. Alles laten zoals het is, het verval als het ware bevriezen.

Het lijkt alsof er niets veranderd is.

Het conserveringstraject start in september 2005. Specialisten inventariseren de inboedel nauwkeurig en behandelen die het tegen verder verval. Het pand krijgt een onzichtbaar klimaatregulerend systeem. Elk item komt terug op zijn originele plek, tot aan de knoop in de asbak met willekeurige spulletjes. Twee jaar later opent het Mastboomhuis voor publiek.

Op bezoek bij Henri

Velen die het huis bezoeken, voelen zich bij binnenkomst een beetje opgelaten. Het Mastboomhuis is geen museum, waar u een collectie uit een bepaalde tijd kunt bewonderen. In dit huis lijkt het alsof u ongevraagd op bezoek komt. Een ervaring die u op weinig plekken in de wereld kunt opdoen.

Gerelateerde artikelen

Het conserveringsproces

De conserveringsfilosofie van De Mastboom-Brosens Stichting gaat uit van het behoud van de panden en de inventaris in de staat

Het huis

Gebouwd in 1874 door Petrus Mastboom, grootvader van Henri. Henri woonde hier van geboorte tot overlijden.

Niets zomaar weg

In dit huis werd zelden iets weggegooid en alles tot op de draad versleten.

Maak mee hoe het verhaal achter het Mastboomhuis zich ontvouwt.

INSTAGRAM

FACEBOOK