Naar Scheveningen met den auto van Piet Vlekke

Naar Scheveningen met den auto van Piet Vlekke

“In augustus 1916 ben ik 14 dagen in Scheveningen geweest. We zijn met den auto van Piet Vlekke er naar toe gegaan en met den trein teruggekomen. Hotel Rauch.” 

Het vroegste dagboek van Henri is gevuld met terugblikken op reizen. Deze beschrijvingen geven een kijkje op de wereld en de beleving van de opgroeiende heer Henri Mastboom. 

Petrus ‘Piet’ Vlekke was de zoon van de Jan Frederik Vlekke, die ruim twintig jaar directeur was van de ‘NV Gastelsche Beetwortelsuikerfabriek’ in Stampersgat. Met een ongekend sociaal personeelsbeleid had Jan Frederik Vlekke grote voorspoed gebracht. Daarvan profiteerden boeren en arbeiders uit de regio. En de aandeelhouders, waaronder de Mastbomen. 

Na het overlijden van Jan Frederik ging de Gastelschsche Beetwortelfabriek over naar de Algemeene Suiker Maatschappij (ASMij) van Paul Wittouck, een succesvolle Belgische industrieel. Uit vrees dat de geliefde ideeën van Vlekke hiermee zouden verdwijnen, werd de Coöperatieve Suikerfabriek Dinteloord opgericht en Piet Vlekke benoemd tot directeur. 

Kort na zijn indiensttreding presenteerde hij zijn toekomstplan, een vervolg op de vernieuwende ideeën van zijn vader, dat hij als directeur van 1908 tot 1937 dat uitvoering gaf. Ook het plan van deze Vlekke bracht grote voorspoed. 

Met den auto van Piet Vlekke dus, reed de familie Mastboom naar Scheveningen, om daar te verblijven in Hotel Rauch. Prachtig gelegen tussen twee duintoppen aan het strand, in het verlengde van wat nu de Keizerstraat heet. 

Heeft Henri gewandeld over het strand, heeft hij schelpen gezocht, heeft hij gespeeld in de branding, heeft hij gevliegerd? Daarover geen woord. Na een vakantie van twee weken is de familie met den trein terug naar Oud Gastel gekomen. 

Bronnen: fabriekofiel.com, scheveningentoenennu.nl

Gerelateerde artikelen

Antoon Mastboom

Vader van Henri, burgemeester van Oud Gastel. Drukt een stevige stempel op het dorp.

Varen met de Henri

Met de boot naar het Mastboomhuis? Vanaf het Volkerak vaar je de Dintel op. Vanuit Breda ga je over de

Henri Mastboom

Met de dood van Henri kwam er een einde aan dit vooraanstaande West-Brabantse geslacht.

Maak mee hoe het verhaal achter het Mastboomhuis zich ontvouwt.

INSTAGRAM

FACEBOOK