Varen met de Henri

Varen met de Henri

Met de boot naar het Mastboomhuis? Vanaf het Volkerak vaar je de Dintel op. Vanuit Breda ga je over de Mark. Meer aan in de haven van Stampersgat. Vanuit daar is het een voettocht van drie kwartier of een fietstochtje van tien minuutjes naar de Dorpsstraat in Oud Gastel.

Als jongens maakten Theophile en Henri de voettocht naar Stampersgat wekelijks. Ze vertrokken met een handvol vriendjes na de biecht op zaterdag. Aan de Mark lag het motorbootje ‘De Henri’. Stuurman Jan wachtte de Gastelsche jongens op.

Wat later arriveerden met de fiets, de vader en moeder van Henri, de burgemeester en de burgemeestersvrouw. Als dijkgraaf, door de kroon benoemd, had Antoon Mastboom de beschikking over ‘De Henri’. Antoon Mastboom vervulde talloze functies.

Dan begon de boottocht. Naar Dintelsas, het Volkerak op, over het Hollandsch Diep. “Bij mooi weer op het dek, bij minder mooi weer in het gezellige kamertje beneden,” schreef Theophile in zijn herinneringen*. Voor hem was dit het hoogste kindergenot dat hij zich kon voorstellen.

*bron heemkundekringhetlandvangastel.nl

Gerelateerde artikelen

Antoon Mastboom

Vader van Henri, burgemeester van Oud Gastel. Drukt een stevige stempel op het dorp.

Maak mee hoe het verhaal achter het Mastboomhuis zich ontvouwt.

INSTAGRAM

FACEBOOK