Henri Mastboom

Henri Mastboom

Met de dood van mr. Henri Mastboom (1907-1999) komt een einde aan een vooraanstaand Westbrabants geslacht. Zijn voorvaders staan hoog in de standensamenleving. Zijn burgemeester, bestuurder, ondernemer, directeur. Voor Henri loopt het leven anders. Hij eindigt eenzaam, als een zonderling. Gevangen tussen de idealen van zijn ouders en een veranderende wereld.

Bestemming gemist

Henri, geboren en opgegroeid in het huis aan de Dorpsstraat, is voorbestemd om zijn vader op te volgen als burgemeester van zijn geboorteplaats. Hij studeert rechten en richt zich op het verwerven van bestuurlijke ervaring. Maar de tijden veranderen en als zijn vader terugtreedt, blijkt opvolging door zijn zoon niet meer vanzelfsprekend.

08 MB01597

Henri Mastboom (rechts).

Behoud familiebezit

Als de gedroomde burgemeesterspost niet vervuld wordt, concentreert hij zich op het beheer van zijn familiebezittingen, waaronder talrijke boerderijen en uitgestrekte landerijen in West-Brabant en de Belgische Noorderkempen. Daarbij gaan zijn grote belangstelling voor het landelijke gebied en het streven naar behoud van het familiebezit hand in hand. Met name besteedt hij veel zorg aan het van zijn voorouders geërfde woonhuis aan de Dorpsstraat in Oud Gastel, inclusief het daarin aanwezige meubilair en huisraad.

Foto bovenaan pagina: Michel Szulc Krzyzanowski

Gerelateerde artikelen

De familie Mastboom

Het Mastboomhuis is een ode van Henri Mastboom aan zijn bloedlijn, in het bijzonder zijn vader en moeder.

Marie Brosens

Moeder van Henri, dochter van een voorname familie uit het Belgische Hoogstraten.

Antoon Mastboom

Vader van Henri, burgemeester van Oud Gastel. Drukt een stevige stempel op het dorp.

Maak mee hoe het verhaal achter het Mastboomhuis zich ontvouwt.

INSTAGRAM

FACEBOOK