Bier: de bron van het kapitaal

Bier: de bron van het kapitaal

In 1774 koopt Petrus Mastboom brouwerij Bourgogne Kruis aan de dorpsstraat. Dit is de bron van het kapitaal en de macht van de Gastelsche Mastbomen. In 1904 huwt kleinzoon Antoon Mastboom, zoals dat hoort, een vrouw van even gefortuneerde komaf. 

Bourgogne Kruis blijft bijna honderdvijftig jaar in de familie Mastboom. Een wilde investering van jongensdroom-achtige proporties is dat niet. Bier geldt op dat moment als de gebruikelijke drank. Mensen kunnen niet zonder, het hele gezin drinkt het. Water is niet te vertrouwen, vanwege bacteriën en vervuiling. Bij de bereiding van bier kookt en filtert men het water, en dus is het veilig. 

Naast veilig, wordt bier in die tijd door de tarwe en vitamine B rijke gist ook als voedzaam gezien. Let wel, het is niet zo dat de hele familie door de bierconsumptie iedere avond lazarus aan tafel zit. Het bier uit deze periode kende een veel lager alcoholpercentage dan zijn hedendaagse varianten.

In 1893 moderniseert Gerardus Mastboom de brouwerij door een stoommachine in gebruik te nemen. Na zijn overlijden in 1899 neemt zoon Jan de brouwerij over. Jan Mastboom was de laatste bierbrouwer van de Mastbomen, en verkocht het bedrijf in de crisis van de jaren 20. Maar het goudgele goedje blijft onderdeel van de familie. 

Naast brouwers, leverde de familie Mastboom ook burgemeesters. En één van die burgemeesters (Antoon) huwt in 1904 met Marie Brosens uit Hoogstraten, eveneens telg van een brouwers- en burgemeestersfamilie. 

Al sinds de 17e eeuw is er aan de Vrijheid in Hoogstraten een brouwerij. Oorspronkelijk onder de naam ‘De Fortuyn’. Vanaf 1842 baat de familie Brosens deze brouwerij, waar in 1890 een mouterij aan werd toegevoegd, uit. Tot 1958 wordt er bier gebrouwen, daarna bouwt de familie het om tot limonadefabriek. In 1989 stopt het bedrijf definitief. De mouterij met mouttoren bleven bewaard en zijn sinds 2002 een beschermd monument, samen met het brouwershuis.

Bier van vaders kant, bier van moeders kant. Zoon Henri drinkt het niet. Hij verkiest de nuchterheid. 

Gerelateerde artikelen

Henri Mastboom

Met de dood van Henri kwam er een einde aan dit vooraanstaande West-Brabantse geslacht.

Petrus Mastboom

Stamvader van de Gastelse familie Mastboom. Betovergrootvader van Henri.

Maak mee hoe het verhaal achter het Mastboomhuis zich ontvouwt.

INSTAGRAM

FACEBOOK