Henricus Mastboom

Henricus Mastboom

Zoon van Johannes Mastboom en Antonia Bus, oom van Antoon, oudoom van Henri. Henricus Mastboom (1834-1887) groeit op in een nest van negen kinderen. Hij is een succesvol ondernemer en geliefd burgemeester van Oud Gastel.

De naamgever van Henri is een ondernemend man. In 1863 richt hij de brandverzekeringsmaatschappij ‘Zekerheid geeft Rust’ op. De maatschappij verzekert boerderijen van eigenaren die Henricus vertrouwt. Hij vermijdt verzekeringsnemers van wie hij vermoedt dat ze ‘den rooden haan’ zullen fokken, ofwel opzettelijk brand stichten om de verzekeringspenningen te innen. Aandeelhouders ontvangen doorgaans hoge winstuitkeringen.

In 1866 is Henricus medeoprichter van de Gastelse Beetwortelsuikerfabriek. Deze nieuwe industrie vergt veel kapitaal en is ongeschikt als familiebedrijf. Vooral lokale notabelen zonder binding met de suikerindustrie investeren erin, aangetrokken door een hoge winstverwachting.

In campagnetijd, wanneer er weinig ander werk is, bieden de fabrieken veel werk voor ongeschoolde arbeiders. Je zou kunnen zeggen: wat goed is voor de Mastbomen, is ook goed voor het volk. Henricus vervult daarnaast enkele publieke functies: hij is een paar jaar penningmeester van het RK Armbestuur en van 1877 tot zijn dood in 1887 burgemeester.

Gerelateerde artikelen

De familie Mastboom

Het Mastboomhuis is een ode van Henri Mastboom aan zijn bloedlijn, in het bijzonder zijn vader en moeder.

Maak mee hoe het verhaal achter het Mastboomhuis zich ontvouwt.

INSTAGRAM

FACEBOOK