Petrus Mastboom II

Petrus Mastboom II

Oudere broer van Henricus, grootvader van Henri. Petrus Mastboom (1819-1896)  zet de bierbrouwerijen voort en wortelt de Mastbomen met zes nakomelingen stevig in Oud Gastel.

Zijn eerste echtgenote komt uit Roosendaal. Ze krijgen drie kinderen. Uit zijn tweede huwelijk, met Adriana Gillis uit Baarle-Nassau, komen drie broers.

De middelste uit het tweede gezin is Antoon Mastboom, vader van Henri en burgemeester van Oud Gastel.

De oudere broer van Antoon is de arts Johannes, roepnaam Jan. Hij werkte in Den Haag en maakte naam als grondlegger van het Westeinde-ziekenhuis.

De jongere broer Petrus (Piet) is directeur van de door Henricus opgerichte verzekeringsmaatschappij. Hij woont tegenover de kerk, en krijgt één zoon, Jan. Deze volle neef van Henri Mastboom breekt met de familietraditie: hij huwt ‘beneden zijn stand’. Hij is, naar men zegt, allerminst zuinig en zoekt zijn heil uiteindelijk buiten het dorp.

Het huis en het bedrijf van Petrus staat aan de Dorpstraat 46 in Oud Gastel. Als Gerardus, zoon uit het eerste huwelijk, in 1874 trouwt, laat zijn vader voor zichzelf en zijn tweede gezin naast de brouwerij een nieuw huis bouwen, het huidige pand Dorpsstraat 44.

Maak mee hoe het verhaal achter het Mastboomhuis zich ontvouwt.

INSTAGRAM

FACEBOOK