De architect van het Mastboomhuis

De architect van het Mastboomhuis

Dit portretje van een echtpaar is in ’s-Hertogenbosch gemaakt rond het jaar 1870. We zien Florentius van der Vaart en Petronella Bus uit Oud Gastel. Deze foto moet al sinds die tijd tot de inventaris van het Mastboomhuis behoren. Sinds kort weten we waarom.

Mark Buijs deed onderzoek naar aanbestedingen en architecten in de 19e eeuw in zijn woonplaats Oudenbosch. En hij vond de naam van Van der Vaart als architect in een advertentie voor de aanbesteding van een woonhuis in Oudenbosch. Met wat doorzoeken op die naam stuitte hij ook op een advertentie voor de aanbesteding van de bouw van het Mastboomhuis. Opdrachtgever: Petrus Govardus Mastboom, de grootvader van Henri Mastboom. En de architect? Floor van der Vaart.

Wie was hij? En hoe kwam hij in contact met de familie Mastboom?

Florentius ofwel Floor van der Vaart werd in 1833 geboren in ’s-Hertogenbosch. Als jongeman ging hij waarschijnlijk in de leer bij Stephan Louis Veneman, beeldhouwer en restauratiearchitect en het meest bekend om zijn werk aan de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Floor zal daar vooral een vorming in de praktijk gekregen hebben. De bouwtechnische kant was daarbij van belang, maar ook met ontwerpen zal hij enige ervaring hebben opgedaan.

Veneman werd in 1861 gevraagd voor de restauratie van de kerktoren van Oud Gastel. En uit een verslag van het Gastelse kerkbestuur blijkt dat hij Floor van der Vaart daarbij als opzichter meenam. In dat kerkbestuur Johannes Mastboom, toen ook burgemeester en de vader van Petrus Govardus. Ondanks wat tegenslagen werd de restauratie van de toren een succes, mede door de goede inzet van Florus van der Vaart.

Deze was inmiddels in Oud Gastel gaan wonen en aldaar ook gehuwd met Petronella Bus.

Toen Petrus Govardus Mastboom in 1873 het plan opvatte om voor zichzelf en zijn tweede echtgenote een nieuw huis te laten bouwen lag het blijkbaar voor de hand om daarvoor Floor van der Vaart als architect opdracht te geven.

Volgens de advertentie van de aanbesteding waren bestek en tekeningen in te zien bij Van der Vaart. De aanbesteding vond plaats in Herberg St. Jozef, gevestigd in het kleine pandje dat we nu kennen als het Nevenhuis. Helaas zijn die tekeningen en het bestek tot op heden niet terug gevonden.

Mede dankzij zijn goede contacten met de familie Mastboom -zijn echtgenote was een volle nicht van Petrus Govardus en Henricus Mastboom, de twee zonen van Johannes Mastboom- heeft Floor van der Vaart als architect de nodige bouwwerken kunnen realiseren, in Oud Gastel en ook daarbuiten. In 1876 werd hij bovendien aangesteld als architect en waterbouwkundige bij het Heemraadschap Mark en Dintel. Daar is hij de rest van zijn leven werkzaam gebleven.

Bekijk ook een korte film met meer informatie over deze architect van het Mastboomhuis en de loopbaan en overige werken van Floor van der Vaart.

 

 

Maak mee hoe het verhaal achter het Mastboomhuis zich ontvouwt.

INSTAGRAM

FACEBOOK