Gratis binnen tijdens Open Monumentendag

Het is een succes geworden: de Open Monumentendagen op 11 en 12 september. En dat alleen al omdat al onze bezoekers met extra aandacht de rondleiding in het Mastboomhuis hebben beleefd. Oplettend om hun persoonlijk Mastboom Moment vast te leggen. Drie van die Mastboom Momenten zijn beloond met een prijs.

Van veel bezoekers op de eerste plaats waardering. Een bijzonder huis. Een sfeer als nergens anders. Authentiek. Maar ook met het levensverhaal van de laatste bewoner Henri Mastboom. ‘Prachtig dat alles zo mooi bewaard is gebleven’ liet Natasja Cremers ons weten.

We bedanken alle bezoekers die de uitdaging zijn aangegaan en hun Mastboom Moment hebben gedeeld. De winnaars zijn persoonlijk op de hoogte gebracht.

Derde prijs

De inzending van Aagje belonen we met de derde prijs: het boekje ‘Tegen de tijd’ over het huis, de bewoners en de conservering. Ze kwam ogen en oren tekort.

“De prachtige kabinetkasten met daarop de klokken, het mooie aardewerk en porselein, de schitterende vloer in de keuken, maar ook de pomp om water omhoog te halen, het bakeliet lichtknopje en de kroontjespen. Dat soort dingen deden mij aan mijn oma denken.”  

Tweede prijs

In de ontvangstkamer waar Henri juridisch advies gaf, zag jurist Sharona dat er iets niet klopte. Haar oplettendheid belonen we met de tweede prijs: een dinerbon te besteden bij een van de Oud Gastelse restaurants.   

“Als jurist viel het me op dat er maar een wettenbundel op tafel lag, namelijk het Burgerlijk Wetboek. Nu zou het natuurlijk kunnen dat de inwoners van Oud Gastel geen strafbare feiten plegen of nooit geschillen hebben met de overheid, maar een man als Henri hield niet van half werk. Toen we op de studeerkamer aankwamen, bleek al snel dat dit laatste inderdaad klopte. Drie prachtige wettenbundels stonden klaar; de versie van het Burgerlijk Wetboek op het bureau beneden bleek een ‘werkexemplaar te zijn’, inclusief briefje en verwijzingen.”

Eerste prijs

Dat onze jongste bezoekers met grote ogen kijken, blijkt uit het Mastboom Moment van Sydney. Hij merkte iets op waar onze volwassen ogen overheen keken. Of beter: onderdoor. Met zijn onbevangenheid verdient hij een smartwatch. 

Bezig met het speurspel ‘De dieren van meester Henri Mastboom’, ziet Sydney iets raars. In het kantoor van Henri, boven de schuifdeuren. “Een kapstok boven een deur, boven een hele hoge deur.” Op die plek kan toch geen mens zijn jas ophangen?